

بازدیدها: 142
سازههای اسکان موقت
زمینلرزههای مهیب هر بار جان هزاران نفر را میگیرد، بسیاری دچار جراحات سطحی میشوند، عدهای دچار آسیبهای جدی یا نقص عضو میشوند و چندین هزار نفر خانه و کاشانه خود را از دست میدهند.
پس از وقوع زلزلههای بزرگ، روند بازسازی خانهها به کندی صورت میگیرد و چادرهایی که برای اسکان موقت در اختیار زلزلهزدگان قرار داده میشود نمیتوانند تا زمان بازسازی منازل محل مناسبی برای زندگی و ادامه فعالیتهای معمول افراد باشند. زلزلهزدگان تا زمان بازسازی منازلشان نیازمند مسکنی با امکانات مناسب و کافی هستند. زلزلهزدگان پیش از آنکه به خانههایشان بازگردند باید زندگی را از سر بگیرند.
اسکان پس از زلزله در جهان به چهار دوره تقسیم میشود
سرپناه اضطراری، سرپناه موقت، اسکان موقت و اسکان دائمی یا بازگشت به منازل بازسازی شده.
۱- سرپناه اضطراری: این مرحله از زمان وقوع زمین لرزه تا چند روز پس ازآن را شامل میشود. در این دوره، افراد در پناهگاههای جمعی همچون استادیومهای سرپوشیده، سالنهای والیبال، کلیساها و… بهطور موقت اسکان داده میشوند یا به نزد دوستان و آشنایان خود میروند. در پایان این مرحله وضعیت به ثبات نسبی میرسد.
۲-سرپناه موقت: این مرحله چند هفته نخست پس از وقوع زمینلرزه را شامل میشود. در این دوره چادرها یا پوششهای پلاستیکی بهعنوان سرپناه مورد استفاده قرار میگیرد. این لوازم عموما توسط صلیب سرخ، هلال احمر یا نیروهای نظامی در میان زلزلهزدگان توزیع میشود و در دورهای که زلزلهزدگان در این چادرها حضور دارند غذا، آب آشامیدنی و لوازم بهداشتی مورد نیاز آنان توسط نیروهای امدادی در اختیارشان قرار میگیرد.
۳- اسکان موقت: این مرحله اسکان نسبت به مراحل قبلی طولانیتر است و تا زمان بازسازی منازل زلزلهزدگان و بازگشت آنها به مسکن دائمی ادامه خواهد داشت. امکان بازگشت افراد به روال عادی زندگی در مرحله اسکان موقت فراهم میشود. اسکان موقت معمولا در بناهای کوچکی صورت میگیرد که با استفاده از مصالح پیشساخته و ظرف مدت کوتاهی ساخته میشوند. در مواردی که تخریب ناشی از زلزله بالاست، بازسازی خانهها مستلزم صرف زمانی چند ساله است. در این مدت، استفاده از امکانات اسکان موقت برای بازسازی اجتماعی و اقتصادی نواحی زلزله زده ضروری است. امکانات اسکان موقت مناسب، زلزلهزدگان را در برابر شرایط دشوار محیطی محافظت میکند، موجب تقویت احساس امنیت و ثبات در آنها میشود و ایشان را قادر میسازد زندگی و فعالیتهای روزمره را از سر بگیرند. به این ترتیب اسکان موقت در حکم پلی است که قربانیان زلزله را از شکاف حادثه میگذراند و به جریان زندگی عادی بازمیگرداند.

املاک اینترنتی رویال هوم
روش های ساخت مسکن موقت
روش های پیش ساخته
در روش های پیش ساخته واحد های سکونت گاهی به محل انتقال می یابند یا تمامی قطعات آماده بوده و در محل بر پا می شوند. بدیهی است که هزینه ساخت و جابجایی نمونه ای ساخته شده است قابل توجه بوده ولی کیفیت ساخت دارای استاندارد قابل قبولی است.
روش های نیمه پیش ساخته
که در مقام مقایسه با روش های دیگر دارای مزایا و معایب مختلفی هستند که در نگاه اول می توان به موارد زیر اشاره کرد: از نظر سرمایه گذاری اولیه و انتقال مصالح و تجهیزات به محل از نمونه های پیش ساخته ارزان ترند و از سوی دیگر این روش ها دارای فناوری پیشرفته تری هستند و برای تبدیل آن ها به نمونه قابل اجرا احتیاج به تحقیق و فعالیت بیش تری در روش های نیمه پیش ساخته معموال قطعات قالب ها و یا ماشین آالت ساخت از پیش فراهم شده و به سایت مورد نظر جهت ساخت نمونه های کامل انتقال می یابد. این روش ها عموما از شیوه های پاشش یا ریختن مصالح در قالب استفاده می کنند.
روش های ساخت در محل
روش های ساخت در محل شامل روش هایی است که در آن ها معموال از نیرو های بومی جهت نیروی کار استفاده شده و غالب مصالح ساختمانی نیز از همان محل تهیه می شود. این روش ها به دلیل عدم نیاز برای هزینه جهت خرید مصالح و فراهم آوردن نیروی کار معموال ارزان تر از دیگر گزینه ها تمام می شوند. یکی از نمونه های بسیار زیبا، آسان و جالب توجه این روش خانه های ساخته شده با ابر خشت است.

املاک اینترنتی رویال هوم
انتخاب سازههای اسکان موقت
در اغلب کشورها پس از وقوع زلزله، دولت مرکزی قرارداد تامین اسکان موقت را با یک یا چند پیمانکار منعقد میکند. انتخاب محل استقرار اسکان موقت با نظارت مقامات محلی صورت میگیرد، اما احداث مسکن موقت بهطور کامل به پیمانکاران واگذار میشود. سازمانهای خیریه و مردمنهاد(NGO) نیز با موافقت مقامات محلی میتوانند در محلهای مشخص شده اقدام به احداث مراکز اسکان موقت کنند. در انتخاب سازههای مورد استفاده در اسکان موقت زلزلهزدگان عوامل متعددی باید مورد توجه قرار گیرد:
قابلیت استفاده: با توجه به شرایط آبوهوایی منطقه سازه مورد استفاده باید بتواند افراد را در برابر عوامل محیطی محافظت کند. بهعنوان نمونه در مناطق ساحلی مقاومت در برابر رطوبت و باد در اولویت است.
قابلیت سکونت: سازهها باید از منظر پاسخگویی به نیازهای فیزیکی و عاطفی زلزلهزدگان قابلیتهای لازم را داشته باشند.
قابلیت نصب سریع: سوار کردن و استفاده از سازهها باید در مدت زمان مناسبی ممکن باشد زیرا در زمان وقوع حادثه سرعت عمل بسیار مهم است.
هزینه-فرصت: سازهها باید با توجه به امکاناتی که دارند و کیفیت و دوام مواد به کار رفته در آنها، در مقایسه با سایر گزینهها قیمت مناسبی داشته باشند. دو استاندارد بینالمللی درخصوص مسکن موقت موجود است؛ نخست استاندارد احداث کمپ که کمیته پناهندگان سازمان ملل منتشر کرده است و دیگر استاندارد اسفیر که حداقل نیازهای ضروری برای اسکان موقت را در قالب یک کتابچه راهنما با عنوان «استانداردهای حداقلی در زمینه پناهگاه، اسکان و موارد غیرغذایی» منتشر کرده است. در این دو استاندارد مواردی نظیر حداقل متراژ مسکن موقت به ازای هر نفر، امکانات ضروری در هر واحد مسکن موقت و نسبت اختصاص امکانات به هر فرد مشخص شده است. بهطور مثال برای اسکان بیش از چند هفته، وجود دستشویی در هر واحد مسکن موقت، ضروری است یا به ازای هر ۵۰ فرد ساکن در یک مرکز اسکان موقت، باید یک حمام وجود داشته باشد. بن شیگرو، معمار ژاپنی که در زمینه طراحی و ساخت مسکن موقت قربانیان بلایای طبیعی فعالیت میکند، میگوید: «در انتخاب مسکن موقت مهمترین نکته توجه به شرایط محیطی و مصالح در دسترس در آن منطقه است. دمای محیط، میزان بارش، وجود بادهای موسمی و به ویژه نوع مسکن دائمی مورد استفاده ساکنان آن منطقه باید مد نظر قرار بگیرد. معمولا مسکن موقتی که برای یک شرایط آبوهوایی طراحی و ساخته شده، تنها برای همان محدوده جغرافیایی قابل استفاده است. تجربه نشان میدهد باید تا حد امکان از مصالح محلی در ساخت مسکن موقت استفاده شود تا هم در هزینهها صرفهجویی شود و هم مسکن ساخته شده با شیوه زندگی زلزلهزدگان هماهنگی داشته باشد.»
عمدهترین چالشهای انتخاب سازه مناسب برای اسکان موقت زلزلهزدگان هزینه ساخت این سازههاست. سازههای آماده نظیر کانکسها که اغلب برای حملونقل دریایی مورد استفاده قرار میگیرند در بسیاری از موارد برای اسکان آسیبدیدگان از بلایای طبیعی مناسب هستند، اما هزینه تهیه این کانکسها فشار مالی زیادی به کشورها تحمیل میکند. از سوی دیگر صرف هزینه بسیار برای تهیه مسکن موقت مناسب ممکن است به دلیل محدودیت منابع مالی، طرح بازسازی مناطق آسیبدیده را به تعویق بیندازد. چالش دیگر به کارگیری سازههای مقاوم در اسکان موقت، آن است که این سازهها اغلب از مصالحی ساخته میشود که از مقاومت بالایی برخوردارند و میتوانند مدتها مورد استفاده قرار بگیرند، اما اسکان موقت با بازسازی منازل مسکونی پایان میپذیرد و سازههای اسکان موقت عموما بلااستفاده میمانند. پس از انتخاب محل استقرار مسکن موقت و انتخاب سازههای مربوطه کار ساخت مرکز آغاز میشود و حداکثر ظرف مدت ۳۰ روز باید اسکان در مرکز آغاز شود. در صورتی که مرکزی بیش از ۱۰۰ سازه را در خود جای دهد ضربالاجل بهرهبرداری از آن ۴۵ روز خواهد بود.

املاک اینترنتی رویال هوم
- گروه تخصصی رویال هوم آماده همکاری باسازنده های گرامی در زمینه طراحی نما، طراحی داخلی،بازسازی خانه های قدیمی، آزمایشگاه مکانیک خاک، بتن، جوش،سیستم برق هوشمند، شیشه هوشمند ، پتینه کاری و همچنین متریال چوب ترموود و بتن شفاف می باشد.